Știm că vinul bun trebuie să pună în valoare mâncarea bună și invers. Și știm și clasicele reguli care spun că vinul alb se pune lângă pește, iar vinul roșu lângă friptură. Dar mai departe de atât?
Știm generalitățile: că sticlele trebuie ținute orizontal, că vinul îmbătrânește frumos și, peste câțiva ani (sau „când împlinește cel mic 18 ani”), conținutul sticlei ar putea fi extrem de interesant și chiar valoros. Dar lucrurile, pentru cei mai mulți dintre noi, nu stau chiar așa.
Marinela Ardelean este critic de vin, profesor, autor, jurat în concursuri de vin, coorganizator al festivalurilor RO-Wine, Global Brand Ambassador Vinars Brâncoveanu și Brand Manager Foss Marai.
Asortarea mâncărurilor cu vinul este, în general, mai ușoară decât pare. Se urmărește, îndeobște, fie completarea, fie sublinierea unor aromelor din mâncare cu aromele din vin.
Dacă ne gândim la vinuri potrivite pentru caniculă, deja avem în minte broboane formate pe frapierele care țin la rece licori albe, rosé și spumante. Dar chiar nu găsim, până la toamnă, niciun vin roșu care să ne bucure și să ne răcorească în același timp?
Deși înțelepciunea populară are reguli de neclintit în legătură cu vinul și servirea acestuia, experiența sommelierilor și știința ne pot ajuta, de cele mai multe ori, să avem experiențe mai plăcute în degustarea vinurilor.
Suntem în plină modă a vinurilor rose și a spumantelor. Sunt vinuri care satisfac orice exigențe, se regăsesc pe toate palierele de preț, sunt consumate cu plăcere oriunde.
Marina Samoilă, Wine Expert, în dialog cu Dan Badea, stand-up comedian
Indiferent dacă iei masa în oraș, comanzi un take-away, te oprești la un drive-thru, sau alegi să gătești acasă, avem pentru tine șase recomandări de la patru crame românești cu care poți face un pairing delicios, pe care te invităm să le descoperi în rândurile de mai jos.