Pe bune despre păstrarea vinului acasă

Mulți dintre noi avem sau am avut la un moment dat fantezia de a păstra câțiva ani o sticlă de vin sau mai multe. Știm generalitățile: că sticlele trebuie ținute orizontal, că vinul îmbătrânește frumos și, peste câțiva ani (sau „când împlinește cel mic 18 ani”), conținutul sticlei ar putea fi extrem de interesant și chiar valoros. Dar lucrurile, pentru cei mai mulți dintre noi, nu stau chiar așa.

În primul rând, nu toate vinurile au potențial de învechire. Un vin roșu obișnuit poate fi băut timp de trei sau patru ani după îmbuteliere, în timp ce viața unui vin alb „standard” e de maximum 2-3 ani. Și, oricum, dacă vinul nu e destul de structurat și complex, învechirea nu-și are rostul. Pentru a putea fi învechite, vinurile roșii trebuie să fie taninoase, iar cele albe să aiba o aciditate ridicată sau să fie dulci.

Apoi intervine problema depozitării. Condițiile ideale, „de cramă”, presupun păstrarea vinului la temperatura constante (aproximativ 12-15 grade Celsius), cu o umiditate de 70%, fără lumină și fără alți factori de stres, cum ar fi vibrațiile. E clar pentru aceia dintre noi care locuim într-un apartament și nu avem un astfel de loc, să realizăm că nu vom deveni prea curând colecționari de vinuri vechi. Un vin care e depozitat la temperaturi prea mici sau prea mari suferă și își pierde calitățile. Chiar mai mult decât temperaturile prea mari sau prea mici, variațiile acestora fac rău vinului.

Și atunci?

- Beți vinul pe care l-ați cumpărat. În magazinele de specialitate (precum Carrefour Băneasa și Carrefour Corbeanca) vinul este păstrat în condiții optime. În cazul în care nu aveți condiții de păstrare corecte, nu încercași să învechiți vinul acasă. Este de preferat să-l consumați cât mai rapid după achiziție.

- Dacă nu aveți în casă mai mult de 21 de grade, vă puteți gândi să păstrați (la întuneric, în poziție orizontală) o sticlă de vin roșu până la un an, dar nu mai mult.

- Puteți cumpăra un răcitor de vin, care nu are vibrațiile unui frigider obișnuit, dar cele mai multe nu rezolvă problema umidității și a variațiilor de temperatură. Iar dacă vorbim de mai mult de 2-3 ani de învechire, cine își dorește să ocupe mult spațiu, atât de mult timp?

Pentru toți ceialți (care au acces la o pivniță sub nivelul solului sau o cameră cu temperaturi controlate), lucrurile pot deveni interesante, dar și costisitoare, și există multe cărți despre construirea unei crame, alegerea vinului de colecție, organizarea și întreținerea colecției.

Și pentru că tot vorbim de păstrare, o notă utilă pentru viața de zi cu zi a iubitorilor de vin: sticlele deschise dar care nu au fost consumate în totalitate pot fi păstrate. Un spumant de calitate poate fi păstrat (în frigider și cu un dop special) și se poate consuma chiar și la două-trei zile după deschidere, iar vinurile liniștite, păstrate și ele în frigider (inclusiv cele rosii), cu dop, pot fi consumate și după trei zile, ba chiar mai mult în cazul albelor și rose-urilor ușoare.

Noroc!


Vinuri recomandate
Descoperim vinurile românești în mod responsabil!
ContinuăNe pare rău, conținutul site-ului este destinat doar persoanelor peste 18 ani.