Asocierea vinului - reguli, trucuri, scurtături

Știm că vinul bun trebuie să pună în valoare mâncarea bună și invers. Și știm și clasicele reguli care spun că vinul alb se pune lângă pește, iar vinul roșu lângă friptură. Dar mai departe de atât? Și ce ne facem cu preparatele street-food, care nu prea se găsesc prin manualele clasice și scorțoase ale pairingului?

Desigur, sunt nenumărate reguli și la fel de multe excepții. Dar dacă le-am lăsa pe toate în grija sommelierilor profesioniști și am putea rămâne cu trei reguli simple, în funcție de care să alegem un vin care să „meargă” cu mâncarea?

Culoarea Primul criteriu pe care îl propunem e decizia în funcție de culoare. Cărnuri roșii? Evident, vor merge cu vinuri roșii. Pește, sosuri albe, brânzeturi nematurate? Pot fi asociate cu succes cu vinuri albe. Atenție, vom lua în calcul culoarea sosului pastelor și culoarea toppingului de pizza: Pizza quattro formaggi se potrivește cel mai bine cu un alb sau rosé sec, în timp ce lasagna cu carne de vită sau spaghetti bolognese, sunt asociate cel mai bine cu un vin roșu.

Consistența Unor mâncăruri mai bogate, mai grase sau cu gusturi mai pronunțate li se pot asocia cu succes vinuri cu descriere similară. Evident, vinul nu are grăsime, dar lângă cărnuri sau brânzeturi grase vor sta cel mai bine vinuri roșii structurate, bogate în taninuri, de exemplu un Merlot, Syrah sau Feteasca Neagră. Lângă preparate cu gust mai delicat, din carne de pasăre, vegetariene se vor potrivi vinuri mai discrete, mai tinere, albe, rose sau roșii.

„Dulceața” Regula aici este ca vinul să fie mai dulce decât preparatul. Așa că deserturile vor putea fi asociate cu vinuri dulci. Dar, dacă e vorba doar de un sos dulce de merișoare pus peste friptura de curcan, vinul nu trebuie neapărat să fie dulce. Ar funcționa foarte bine un vin alb mai „gras” și bine structurat, ca de exemplu un Chardonnay.

Și, ca să nu uităm promisiunea de a răspunde provocarii mâncărurilor de tip street-food, putem verifica regulile de mai sus cu ajutorul lor: Se potrivește vin roșu puternic la un burger? Regula culorii ne spune că da. O pizza quattro formaggi „merge”, conform regulii consistenței, cu vinuri rose sau albe mai „grase”. Dacă ai chef de mâncare asiatică? Știm despre mâncarea chinezească și tailandeză că e, de obicei, dulce și/sau iute, fără a fi grasă. Avem nevoie, atunci, de un vin alb sau rosé, demisec și proaspăt, dacă urmăm a doua și a treia regulă.

Noroc!


Vinuri recomandate

Descoperim vinurile românești în mod responsabil!
ContinuăNe pare rău, conținutul site-ului este destinat doar persoanelor peste 18 ani.