Sunt vinurile altor țări mai calitative sau suntem noi străini cu vinul românesc?

Marina Samoilă, Wine Expert, în dialog cu Dan Badea, stand-up comedian 




Marina: Prima întrebare este mereu despre cum ți-ai început “relația” cu vinul? Când te-ai simțit cu adevărat îndrăgostit de vin?

Dan: Îmi amintesc că bunicul meu făcea un vin roșu intens și parfumat, pe care nu l-am apreciat decât după ce l-am dus unor prieteni la masa de Paște, ușor rușinat că nu vin cu ceva mai de soi. Am avut atunci o revelație când toți au început să își laude vinul pe care l-au adus, așa că la fel am început să fac și eu, dar pe bună dreptate. 

Primul vin care m-a dat pe spate la propriu și la figurat a fost Lacrima lui Ovidiu. Poate acesta este și motivul pentru care prefer vinurile demidulci și în ziua de azi.


Marina: Care este soiul de struguri preferat al lui Dan Badea și care este vinul preferat?

Dan: Tamâioasă Românească mi se pare un soi minunat, dulce și parfumat, iar vinul preferat este evident Tămâioasă Roză demidulce, de la Domeniul Coroanei Segarcea, deși vinificarea lui în demisec nu îmi displace, pentru că se păstrează toate aromele care m-au cucerit. M-am bucurat să văd că este disponibil în categoria Premium a programului Deschidem Vinul Românesc și că sunt doar la un Bringo distanță de el.


Marina: Care a fost acea asociere dintre vin si mâncare ce te-a surprins cel mai mult sau care ți-a rămas cel mai aproape de suflet?

Dan: Renunț cu drag la orice fel de mâncare pentru un platou de brânzeturi și nuci, lângă un pahar de vin alb, rece. Vara recunosc că prefer un șpriț, primăvara și toamna un rose recișor, iar iarna un pahar de vin roșu, lângă un șemineu sau o cană de vin fiert la munte. Acum că spun asta mă și imaginez acolo. Dar platoul poate fi același, indiferent de vin și anotimp.



Marina: Care sunt curiozitățile din lumea vinului pe care le-ai aflat la degustările Carrefour și la care nu te-ai fi așteptat?

Dan: Am aflat cu bucurie că vinul roșu nu trebuie păstrat obligatoriu la frigider, dar că are un gust mai bun la o temperatură mai mică și că pot să fac șpriț vara, dar după metoda Marinei: întâi apa și apoi vinul. Am aflat că vinul este minunat, pentru că fiecare îl gustă și îl percepe altfel. Același vin degustat de 10 oameni poate fi simțit diferit, iar asta îl face să fie iubit și să ne apropie, să spunem poate mai des „Hai la mine la un vin, să povestim.” Este foarte subiectivă și personală savurarea unui vin, chiar mi-am dat seama că este o băutură specială. La fel și oamenii pe care i-am cunoscut, chiar dacă eu sunt obișnuit prin spectacolele pe care le am să interacționez live cu oamenii, iar degustările au fost online, am avut ocazia să cunosc oamenii diferiți, dar alături de care mi-a făcut plăcere să descopăr vinurile românești. Nu mai spun că acum știu ce fel de pahar corespunde tipului de vin, cum să aleg vinul pentru cină ca să îmi impresionez soția și încă îmi răsună colindele cântate de Ștefan Hrușcă atunci când degust un vin roșu.



Marina: Ce zici, se pricep francezii la vin? :)

Dan: Francezii se pricep la vin, dar nici cu noi nu îmi este rușine. Mulți dintre noi au crescut cu vinul acela incert de țară care era bun, dar nu degeaba i se spunea "tulburel". Acum cred că am ajuns la o maturitate deplină, ca unele vinuri bune românești. Există crame mari, cu experiență sau crame mici, de familie, dar pasiunea pentru vinul românesc cred că le unește pe toate. Nu o văd ca pe o competiție, ci ca pe o dăruire, ca să ne ofere nouă cel mai bun vin românesc, cu care să ne putem mândri și francezilor.



Marina: Ce ți-ar plăcea să facă românii mai mult în relație cu vinul românesc?

Dan: Să-l aprecieze mai mult. Să prețuiască munca și pasiunea celor care produc vinuri românești. A trecut perioada în care tot ce era străin era mai bun. Tocmai noi să fim străini cu vinurile noastre?!



Dan: Ce vin merge cel mai bine cu o glumă bună?

Marina: Îmi vine în minte o glumă pe care nu se cade să o spun, este legată de un anumit brand de vin. Dar cred că cel mai bine, pentru glume bune și prieteni galagioși se potrivește un vin alb, răcoritor, pe care să-l bei în cât mai multe pahare. Iar ca preparat aș zice că platouri cu diverse brânzeturi și mezeluri, care să-ți țină companie toată seara. Simplu, dar ceva să-ți facă seara mai bună.


Dan: Dacă îmi place vinul rose demidulce, înseamnă că încă nu sunt cunoscător adevarat?

Marina: Înseamnă că ești la începutul fabuloasei călătorii în lumea vinului și sunt convinsă că dacă accesezi din multitudinea de informații disponibile astăzi online, atât aici, pe site-ul programului Deschidem Vinul Românesc, dar și pe www.desprevin.ro, vei descoperi multe vinuri senzaționale care pot fi și seci. Iar un cunoscător adevărat este acela ce știe multe povești despre vinurile care-i plac cel mai mult. 


Dan: Ce este greșit în vinul cu care am crescut "Căpșunica"?

Marina: Oooo! Ce întrebare interesantă! Când vine vorba despre vinuri, nimic nu este greșit. Este vorba doar despre opțiuni și despre a le cunoaște și a alege ce te face bucuros când consumi aceea băutură. “Căpșunica” este un soi de struguri hibrid, adică nu este catalogat ca nobil pentru că nu are calitățile necesare din care se obține un vin făcut acasă. Cu toții l-am băut și mulți încă îl beau. Nimic greșit până aici. Ceea ce puțini știu este că vinificarea modernă, cea din cramele autorizate și dotate se face într-un mediu total controlat, vinul înainte de a fi pus pe piață este filtrat de câteva ori și supus unor analize de laborator ce îi certifică faptul că poate fi pus în vânzare în siguranță consumatorilor. Când alegem să bem vin de casă, toate acestea nu sunt testate și nu știm ce poate să conțină vinul respectiv. Adică vinul curat de casă este în esență mai murdar decât vinul îmbuteliat. Am folosit cuvântul murdar tocmai pentru a atrage atenția, chiar dacă în cazul nostru murdar înseamnă să conțină micro organisme care pot sau nu să ne facă rău. Personal recomand consumul de vin conștient, de orice tip ar fi el. 

Dan: Cum se spune corect: Românii au vinuri bune sau Românii beau vinuri bune?

Marina: Dan, sunt deja două adevăruri general valabile, pentru că avem vinuri extraordinare, dar am învățat să și bem vinurile foarte bune, atât ale noastre, cât și pe cele din alte țări. Toate acestea sunt meritul cramelor românești care au investit constant în tehnologii de vinificare ce îi ajută să aibă vinuri mai bune de la an la an, al importatorilor care aduc în România vinuri extraordinare din toate colțurile lumii, ale oamenilor ca mine, profesioniști care au răbdarea și menirea de a explica ce si cum este cu vinul, a oamenilor ca tine care promovează consumul de vin responsabil și al tuturor vânzătorilor care aduc în fața oamenilor opțiuni. 



Dan: Care crezi că este cel mai românesc vin? Dar cel cu cea mai românescă denumire?

Marina: Le iubesc atât de mult pe toate, încât nu mă hotărăsc care este cel mai românesc. Fiecare poartă ceva autentic și local, atât în amprenta vinului, cât și în denumire. Cum sună Fetească Regală sau Băbească Neagră sau Negru de Drăgășani? Toate extrem de românește! 





Descoperim vinurile românești în mod responsabil!




Continuă



Ne pare rău, conținutul site-ului este destinat doar persoanelor peste 18 ani.