Temperatura vinului

Deși înțelepciunea populară are reguli de neclintit în legătură cu vinul și servirea acestuia, experiența sommelierilor și știința ne pot ajuta, de cele mai multe ori, să avem experiențe mai plăcute în degustarea vinurilor.

„Vinul alb de la frigider, vinul roșu la temparatura camerei”, sună vechea regula generală. Și, deși regula are o valoare orientativă destul de bună, atunci când începem să degustăm vinuri din ce în ce mai diverse, dar și din ce în ce mai sofisticate, observăm singuri că ea nu se aplică în toate cazurile, ba chiar ajunge să încurce. Un vin prea rece nu se „deschide” destul încât să-și ofere aromele, iar un vin prea cald va da senzații de „copt”, „greu” și tern.

Când servesc un vin, sommelierii țin cont atât de temperatura sticlei, cât și de cea a paharului, dar și de cea mediului și de timpul care e probabil să treacă de când e turnat până când va fi gustat. 

Experiența le arată că majoritatea vinurilor roșii trebuie puțin răcite înainte de servire, iar majoritatea vinurilor albe trebuie să stea câteva minute, în sticlă sau în pahar, după ce au fost scoase din frigider, înainte de a fi băute.

Dar lucrurile pot fi ceva mai complicate de atât, și în funcție de vin. Și, deși pare un efort suplimentar de atenție și pregătire, bucuria de a simți cât mai multe dintre aromele și straturile de gust ale unui vin bun este o răsplată pe măsură.

Cele mai reci vinuri care ajung în pahar se recomandă să fie spumantele. Cele brute și extra-seci pot fi răcite chiar până la 4 °C, în timp ce unele cu mai mult rest de zahăr se vor simți bine în jur de 6-8 °C. Albele și rosé-urile proaspete (din anul anterior sau din cel de dinainte) se beau cu plăcere până la 10 °C.

Lucrurile mai puțin cunoscute intervin aici, la mijlocul spectrului de temperaturi: între 10 și 14 °C ne vom bucura cel mai mult de vinuri albe cu structură mai robustă (de exemplu un Chardonnay care a fost maturat în barrique) sau vinuri roșii ușoare și tinere (un Pinot Noir sau chiar un Merlot sau Syrah tânăr, fără prea multe taninuri).

Temperaturile cele mai înalte pentru degustarea vinurilor sunt de 16-18 °C, deci atenție la „temperatura camerei”, și sunt rezervate vinurilor roșii cu rest de zahăr sau celor corpolente, taninoase, maturate.

Dacă suntem serioși în legătură cu degustarea unui vin, instrumentele pe care le folosim tind să devină importante. Fără a deveni pedanți, primul lucru de care trebuie să ținem cont este paharul și felul cum îl ținem în mână. Un pahar înalt, ținut de picior, nu este marca snobismului, ci o metodă foarte practică de a ne asigura că vinul nu se încălzește prea repede. A ști temperatura până la care răcește frigiderul este, iarăși, un lucru la îndemâna oricui. Frapiera cu gheață este un accesoriu util, mai ales dacă bem spumante și dacă frigiderul nu e tot timpul lângă masă. Un termometru folosit fără exagerare - poate în momentul deschiderii unei sticle - poate să ne îndrume către o experiență cât mai plăcută alături de vinul ales.

Gheață în vin? Doar dacă vinul e lipsit de pretenții și profunzime. Gheața va răci excesiv și va închide vinul, în timp ce gheața trasformată în apă va dilua aromele vinului și ne va răpi din bucurie degustării.

Două vinuri care fac parte din programul Deschidem Vinul Românesc și pentru care se recomandă servirea la alte temperaturi decât cele clasice, tocmai pentru a simți calitatea gustului, sunt Domeniul Coroanei Segarcea, Principesa Margareta Alb și Corcova Reserve Chardonnay, pentru care se recomandă servirea la temperatura de 12 - 14 °C, față de 10 - 12°C, temperatura standard.


Noroc!


Vinuri recomandate
Descoperim vinurile românești în mod responsabil!
ContinuăNe pare rău, conținutul site-ului este destinat doar persoanelor peste 18 ani.