Nu merge vinul la salată? Ba da, și încă bine!

Asortarea mâncărurilor cu vinul este, în general, mai ușoară decât pare. Se urmărește, îndeobște, fie completarea, fie sublinierea unor aromelor din mâncare cu aromele din vin. Unele arome se potrivesc natural, venind oarecum unele în prelungirea altora (ciocolată și cafea, ierburi aromate și lemn, fructe dulci și miere etc.), altele se completează prin contrast (ex. sărat și dulce, gras și acid).

Unele mâncăruri se încăpățânează însă să reziste rețetelor cunoscute, iar descoperirea unui vin care să li se potrivească se poate dovedi o aventură. De la tradiționalii mici la supa de roșii sau salate, rar se întâmplă ca un „pairing” să se potrivească, mai ales dacă vinul este ales mai... la întâmplare. Și, pentru că este sezonul (și moda) salatelor, să zăbovim o clipă asupra acestora.

Dacă salata verde, spanacul și celelalte frunze din salate nu se înțeleg bine cu vinul (nici oțetul, de altfel), multe dintre celelalte ingrediente (în funcție de rețetă) pot construi un pod către aromele vinului - fie vorba despre somon, brânzeturi, carne (de pasăre, de vită, ba chiar și mezeluri), nuci, fructe de mare. Toate acestea sunt elemente care se combină cu vinul și a căror prezență, dacă este suficient de pregnantă în gust, va fi complimentată de un vin.

Pentru a vă bucura de vin, totuși, trebuie urmate niște reguli. Cantitatea de oțet trebuie să fie bine echilibrată, să nu domine gustul - aproximativ o linguriță de aceto balsamico la trei lingurițe de ulei de măsline.

Ingredientele care fac vinul mai potrivit sunt cele care au intensitate, dar nu au nuanțele „ascuțite” ale oțetului - supă de carne, sos Worcesterhsire, sos de soia, sosul rămas de la cărnuri la cuptor sau piureuri de usturoi prăjit.

De asemenea, se poate folosi un oțet mai puțin intens, ca sherry balsamic sau vin de orez, precum și înlocuitori - cidru, suc de lămâie, suc de portocale.

Veți descoperi apoi cât de bine merg un Sauvignon blanc cu salate verzi, salatele cu ciuperci alături de Pinot Noir, salatele cu fructe (pepene, pere, mere, portocale, piersici) cu Prosecco, Chardonnay sau Muscat, salatele cu brânzeturi albastre cu vinuri mai dulci (Grasă de Cotnari, Tămâioasă românească demidulce), iar cele cu brânzeturi sărate alături de Riesling. Dacă ați folosit și carne la grătar, un vin alb ușor baricat se vor așeza perfect lângă salate, iar aroma crutoanelor se va dubla în intensitate dacă le asortați cu un spumant. Până la urmă, totul ține de gustul propriu așa că experimentați, învățați și bucurați-vă!


Vinuri recomandate
Descoperim vinurile românești în mod responsabil!
ContinuăNe pare rău, conținutul site-ului este destinat doar persoanelor peste 18 ani.