Crama Trantu


Pe o insulă a Dunării de lângă Cernavodă, pe ruinele unui IAS comunist, a apărut o cramă de dimensiuni medii, cu ambiții mari în ceea ce privește calitatea vinurilor. Rebotezată cu numele creatorului său și cu investiții notabile în tehnologie, crama e una dintre cele care duce mai departe blazonul DOC Murfatlar.


Povestea

Panait „Iota” Trantu a privatizat în 1999 crama de la IAS Cernavodă, unde era director de dinainte de ’89 și a fondat compania Vinex Murfatlar. Astfel, a devenit unul dintre primii producători privați de vinuri din țară și, potrivit echipei sale, primul producător de vinuri rosé din România. Dacă în perioada comunistă combinatul de stat al IAS Cernavodă, la care a ajuns Trantu, exploata 2.000 de hectare de viță-de-vie, compania lui a ajuns astăzi să aibă 112 hectare, lângă Cernavodă, pe o insulă a Dunării.

Crama

Vinex Murfatlar, care operează sub denumirea comercială Crama Trantu, este din ce în ce mai activă în ultimii ani în categoriile de calitate medii și premium. Obiectivul companiei de a face calitate și nu cantitate se vede și în decizia de a exploata doar 40 de hectare din cele 112. Restul suprafeței de vie este dat în arendă, ceea ce păstrează suficiente posibilități de extindere a producției. Vinul Trantu este vândut în marile rețele de magazine, dar și în restaurante și magazine de specialitate, în trei zone: București, litoral și Brașov.

Vinurile

Situată în latura vestică a podgoriei Murfatlar, Crama Trantu beneficiază de curenți lini dinspre Dunăre și Marea Neagră, soare din belșug, soluri calcaroase și ierni blânde, toate acesta formând un microclimat proprice pentru crearea de vinuri deosebite. Soiurile de struguri plantate sunt Chardonnay, Sauvignon Blanc, Fetească Regală, Tămâioasă Românească, Traminer Roz, Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot, Syrah, iar brandurile de vinuri ale cramei sunt Abstract (gama premium), Crama Trantu, Noblesse. Vinurile sunt disponibile în magazinele Carrefour din regiunea Dobrogea, în hipermarket-urile din Băneasa și Corbeanca sau pot fi comandate online din aplicația Bringo, din secțiunea Deschidem Vinul Românesc. 

Vezi toate cramele din

Programul Deschidem Vinul Românesc
Descoperim vinurile românești în mod responsabil!
ContinuăNe pare rău, conținutul site-ului este destinat doar persoanelor peste 18 ani.