Avincis


Tradiția și modernitatea se împletesc pe dealul Dobrușa în mai multe feluri: practic - în procesele viticole și în cele de vinificație ale cramei, dar și simbolic - prin arhitectura spectaculoasă care alătură două clădiri extrem de diferite.


Povestea

Crama Avincis reprezintă reluarea și continuarea unei povești de familie. După ce în 1927 Maria și Iancu Râmniceanu au cumpărat un conac în stil neoromânesc, înconjurat de vii, la Drăgășani, în 2007 strănepoata lor, Cristiana, alături de soțul său, Valeriu Stoica au redobândit domeniul. Oenologul francez Ghislain Moritz, cu experiență în Bourgogne (Franța) și în valea Douro (Portugalia) se ocupă de crearea vinurilor, alături de consultanții Federico Giotto și Stefano Saderi și inginerul agronom Gheorghe Lixandru.

Crama

Domeniul Vila Dobrușa a fost inaugurat în 2011 și cuprinde conacul, crama Avincis, 43 hectare de viță-de-vie, mai multe hectare de pădure și amenajare peisagistică. Aici se poate înnopta, se poate lua masa, se pot face degustări de vinuri și plimbări în vie și pădure. Cea mai interesantă experiență a domeniului - dincolo de vinuri - este dată de arhitectura ultramodernă a cramei, contrapusă stilului conacului. Atât restaurarea conacului cât și proiectul cramei sunt semnate de arhitectul Alexandru Beldiman. Crama a fost concepută ca o navă situată în vârful dealului Dobrușa, perfect integrată în peisaj, cu ziduri placate cu calcar de Arnota, cu gazon care urcă până pe acoperiș și cu un concept care asigură circulația fluxurilor de vinificație prin gravitație.

Vinurile

Podgoria Drăgășani e apreciată pentru vinuri albe fine, răcoroase, cu o aciditate bună. Vinurile roșii din regiune, mai ales Cabernet Sauvignon și soiul local Negru de Drăgășani, se bucură și ele de recunoaștere. Solul de pe dealul Dobrușa este calcaros și argilos, iar climatul este temperat continental, cu influențe mediteraneene. Oltul are un rol important în menținerea unui climat echilibrat, oferind o bună umiditate, chiar și în cele mai calde luni ale verii. Expunerea podgoriei este foarte bună, platoul absorbind raze de soare de la primele ore până la ultimele ale zilei. Printre brandurile de vin de la Avincis se numără Vila Dobrușa, Domnul de Rouă, Cuvée Grandiflora, Cuvée Andrei, Cuvée Petit și Cuvée Amélie.

Vezi toate cramele din

Programul Deschidem Vinul Românesc
Descoperim vinurile românești în mod responsabil!
ContinuăNe pare rău, conținutul site-ului este destinat doar persoanelor peste 18 ani.