Domeniul Catleya


La Corcova, între Motru și Strehaia, un francez care muncește de mai mult de un deceniu în România, produce, într-o cramă de dimensiuni mici, vinuri de o ținută remarcabilă, cunoscute deja în toată România, dar și în țara lui de origine.


Povestea

Laurent Pfeffer, inginer viticol și oenolog francez, instruit la Bordeaux, s-a stabilit în România în 2007, după ce descoperise țara și viile de aici cu ocazia unui stagiu de practică. A fost oenologul cramei Corcova (Roy & Dâmboviceanu) timp de 12 ani și, în paralel, și-a creat propriul domeniu viticol, numit Catleya. Numele Catleya face legătura între România și Franța, fiind inspirat din opera scriitorului Marcel Proust, marele prieten al prințului Anton Bibescu, primul care a făcut vinuri de clasă pe moșia sa de la Corcova.

Crama

Domeniul Catleya, situat la Corcova, în județul Mehedinți, are 14,5 hectare de viță-de-vie și nu există planuri de extindere a suprafeței cultivate, pentru că atenția producătorului e în exclusivitate orientată spre calitatea vinurilor. În 2019, domeniul și-a inaugurat crama proprie, dotată cu tehnologii noi, precum și sala de degustare destinată grupurilor de turiști.

Vinurile

Colinele de la Corcova au soluri argiloase, bogate în fier și cu un pH ușor acid, orientate spre est sau spre sud. Pe domeniul Catleya au fost plantate șapte soiuri de struguri: Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah, Fetească Neagră, Fetească Regală și Fetească Albă. În 2012 a fost lansată prima gamă de vinuri, Freamăt (care cuprinde cupaje reprezentative pentru terroir), urmată de gama premium - Epopée, cea de vinuri monovarietale - Perfect Simplu, și cea pentru retail - Din Deal. Vinurile sunt disponibile în magazinele Carrefour din regiunea Oltenia, în hipermarket-urile din Băneasa și Corbeanca sau pot fi comandate online din aplicația Bringo, din secțiunea Deschidem Vinul Românesc.

Vezi toate cramele din

Programul Deschidem Vinul Românesc
Descoperim vinurile românești în mod responsabil!
ContinuăNe pare rău, conținutul site-ului este destinat doar persoanelor peste 18 ani.