Domeniul Bogdan


Unele dintre cele mai de succes vinuri biodinamice din România vin de la un producător cu o ascensiune extrem de rapidă. Domeniul Bogdan a început primele plantări la Peștera, în inima DOC Murfatlar, abia în 2011, iar în 2016 primea deja certificarea pentru agricultură ecologică. În ultimii ani vinurile domeniului sunt din ce în ce mai prezente și mai apreciate.


Povestea

Bogdan Mihalcea, antreprenor în imobiliare și centrale eoliene, a plantat, în 2011, 154 de hectare de viță-de-vie în apropiere de satul Peștera, în Dobrogea. Organismul de Inspecție si Certificare Austria Bio Garanție a certificat în 2016 domeniul ca „ecologic”. Know-how-ul e asigurat de Philippe Cambie, un star al oenologiei la nivel mondial, vinificator din Valea Ronului, supranumit și „antrenorul viticultorilor”, care face consultanță pentru Domeniul Bogdan și semnează unele din vinurile de top ale dobrogenilor. 

Crama

Integrarea agriculturii biodinamice cu cele mai noi tehnologii de producere a vinului nu se face cu bani puțini: zece milioane de euro a investit Bogdan Mihalcea în crama modernă de pe domeniul său, iar rezultatele nu au intarziat sa apara: medalii în concursurile internațioanle, în special pentru vinurile albe.

Vinurile

Solurile din vecinătatea satului Peștera se bucură de un sol bogat in humus: cernoziom, calcare, nisipuri, argile. Clima din zonă are parte de briza Mării Negre, care nu doar că oferă o bună ventilație a viei, dar confera si un caracter mineral vinurilor. Soarele și ventilația nu permit acumularea de umezeală, ceea ce ușurează o viticultură cu tratamente mai puține. Singura substanță folosită pentru tratarea viei este piatra vânătă. Vinurile sunt obținute fără utilizarea de drojdii selecționate, bacterii sau enzime, în vase de lemn și beton alimentar care permit microoxigenarea. Soiurile plantate sunt Fetească Neagră, Pinot Noir, Syrah, Merlot, Riesling, Muscat Ottonel, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon. Prin intermediul gamei Ecou, prezentă exclusiv în Carrefour, iubitorii vinului pot intra în lumea fascinantă a vinurilor biodinamice. Vinurile sunt disponibile în magazinele Carrefour la nivel național sau pot fi comandate online din aplicația Bringo, din secțiunea Deschidem Vinul Românesc. 

Vezi toate cramele din

Programul Deschidem Vinul Românesc
Descoperim vinurile românești în mod responsabil!
ContinuăNe pare rău, conținutul site-ului este destinat doar persoanelor peste 18 ani.