Domeniile Blaga


Situata în podgoria Dealu Mare, în localitatea Fintesti, crama Domeniile Blaga produce anual între 150 si 200 tone de vinuri de calitate, albe, rosii si rosé. Vinurile sunt atent controlate de la primii lastari ai vitei de vie la strugurii copti, sortati si prelucrati în crama, de la mustul dulce la vinul plin de caracter. Plantatiile viticole se intind pe o suprafata de cca. 50 de hectare în zone renumite pentru conditiile pedoclimatice favorabile cultivarii vitei de vie si obtinerii unor vinuri de cea mai buna calitate. Cele 50 de hectare sunt situate in Valea Mieilor, Urlati, Gura Vadului, Persunari si Fintesti (Naeni).


Povestea

Domeniile Blaga este o companie de familie creată în 2010 din pasiunea proprietarilor - Mihai Blaga și tatăl său, Aurel Blaga - pentru vinuri bune. Pasiunea pentru vin a lui Mihai Blaga e veche și, la început, el a făcut vin pentru prieteni, din struguri cumpărați. După 1990 s-a hotărât să își cumpere o podgorie, iar o vizită în zona Ceptura l-a convins că Dealu Mare e locul unde să „prindă rădăcini”. A cumpărat treptat, parcelă după parcelă, până a ajuns la 50 de hectare. Abia atunci a înțeles că hobby-ul său trebuie să se transforme în afacere.

Crama

În 2009 a început construcția cramei, în localitatea buzoiană Fințesti între două crame binecunoscute: Aurelia Vișinescu (Domeniile Săhăteni) și LacertA. Crama e compusă din două hale și o pivniță de stocare și învechire a vinului, cu o suprafață de 1.000 de metri pătrați. Investiția în vie a fost de câteva sute de mii de euro, iar cea în cramă a depășit un milion. Cele 50 de hectare de parcele risipite sunt în Valea Mieilor, Urlați, Gura Vadului, Perșunari si Fințesti (Năeni). Crama este în proces de extindere și modernizare, iar plantațiile au fost întinerite cu clone proaspete de Cabernet Sauvignon și Cabernet Franc.

Vinurile

Soiurile care au consacrat Dealu Mare se găsec și între viile Domeniilor Blaga: Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Fetească Regală, Fetească Albă, Tămâioasă Românească. Cu vinuri variate, de la seci la dulci, cu o deschidere spre experiment care se vede și în selecția de vinuri a Carrefour, crama are câte ceva de oferit pentru multe segmente de public. Vinurile sunt disponibile în magazinele Carrefour din regiunea Muntenia, în hipermarket-urile din Băneasa și Corbeanca sau pot fi comandate online din aplicația Bringo, din secțiunea Deschidem Vinul Românesc.

Vezi toate cramele din

Programul Deschidem Vinul Românesc