Davino


„Vinul nu se bea, ci se trăiește” pare să fie mai mult decât un slogan pentru DAVINO, domeniul care de mai bine de 20 de ani e în prima linie a renașterii vinului de calitate din Dealu Mare. Prin fiecare euro investit și prin fiecare nou vin lansat, DAVINO dovedește preocupare numai și numai pentru calitate.


Povestea

Dan Balaban era, în 1997, unul dintre cei mai de succes distribuitori de vinuri din România, când a hotărât să facă vin, nu doar să-l vândă. L-a cooptat în afacere pe oenologul Bogan Costăchescu și, împreună, au pornit brandul care avea să impună standarde de calitate în lumea vinului românesc. Au început cu struguri cumpărați, apoi au cumpărat vii și au continuat să facă vin cu instalații închiriate, iar în 2004 și-au inaugurat propria cramă.  De atunci, nume de vinuri ca Făurar, Iacob sau Flamboyant au devenit repere pe care mulți dintre vinificatorii de generație nouă din România s-au străduit să le egaleze. 

Crama

Viile și crama de la Ceptura de Jos, Prahova, au beneficiat de mai multe valuri de investiții ale DAVINO, la început, prin SAPARD pentru replantări, iar după 2017 pentru o cramă complet nouă și un conac în stil neobrâncovenesc, cu hotel și restaurant. Încă de la început atenți la cele mai noi tehnologii și tendințe din vestul Europei, proprietarii cramei țintesc încontinuu creșterea calității în detrimentul cantității. De exemplu, via este lucrată prin dirijarea creșterii și tăieri pentru a obține un maximum de 5.000 kg la hectar. Din cele 70 de hectare în proprietate și 18 hectare lucrate în arendă se obțin nu mai mult de 200.000 de sticle de vin anual. 

Vinurile

Vinurile DAVINO sunt în special cupaje, dar există și două vinuri realizate din soiuri românești - Fetească Albă și Fetească Neagră. DAVINO se mândrește că facultățile specializate în oenologie din București și Iași folosesc vinurile sale în scopuri didactice, „datorită tipicității vinurilor realizate din soiurile pure românești”.  Vinurile roșii din 2018, produse în noua cramă, cu minimă intervenție mecanică, vor fi disponibile începând din 2023. Atât în crama veche cât și în cea nouă, DAVINO are ca scop să reducă încontinuu aportul de dioxid de sulf, dar și drojdiile selecționate în vinuri.Brumar - gama DAVINO disponibilă exclusiv în magazinele Carrefour - cuprinde trei vinuri proaspete și accesibile, care promit să înglobeze și să transmită tot ce are mai bun terroir-ul de Dealu Mare.  Vinurile sunt disponibile în magazinele Carrefour la nivel național sau pot fi comandate online din aplicația Bringo, din secțiunea Deschidem Vinul Românesc.

Vezi toate cramele din

Programul Deschidem Vinul Românesc
Descoperim vinurile românești în mod responsabil!
ContinuăNe pare rău, conținutul site-ului este destinat doar persoanelor peste 18 ani.