Vinarte


Una dintre cele mai vechi companii private producătoare de vin de înaltă calitate din România, Vinarte a trecut prin ani tulburi din punct de vedere financiar până relativ recent, când a fost preluată de un profesionist al investițiilor.


Povestea

Acum mai bine de 20 de ani, un grup de investitori, invitați în România de către Sergio Faleschini, au cumpărat trei domenii viticole și au înființat Vinarte, un nume asociat cu vinuri adesea premiate. După 2016, activele companiei au fost preluate de un avocat cu experiență de finanțist, Tim Brockmann (Amadeus Capital, Turicum Private Bank), iar planurile de consolidare financiară au început prin vânzarea unuia dintre cele trei domenii (Villa Zorilor din Dealu Mare). Fondurile obținute au fost apoi orientate către eforturile de modernizare a celor două centre de vinificație rămase, Crama Bolovanu (din judeţul Olt) și Crama Stârmina (din judeţul Mehedinţi).Numele oenologului Iustin Urucu este indisociabil legat de Vinarte.

Crama

Plantațiile Vinarte însumează 260 de hectare de viţă-de-vie. Crama Stârmina e situată la o altitudine medie de 270 de metri, în timp ce Crama Bolovanu se află la marginea unui platou cu o altitudine de 250 de metri. La Stârmina există planuri pentru a crea o cramă integrată în circuitul agro-turistic, cu facilități de cazare și restaurant. Vinarte promite că va continua să confirme, dar și să inoveze, păstrând scopul de a obține în fiecare an cel mai bun vin pe care natura îl permite.

Vinurile

Vinarte are un portofoliu echilibrat între soiurile autohtone și cele internaționale. Vinurile provin din soiurile Sauvignon Blanc, Riesling Italian, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, dar și Tămâioasă Românească, Fetească Albă, Negru de Drăgăşani, Novac sau Fetească Neagră. La Stârmina, pantele sunt orientate către Sud-Vest, iar proximitatea Dunării joacă un rol important în definirea microclimatului. La Bolovanu, solul este predominant aluvionar, platoul Sâmbureşti aflându-se la sud-vest de albia Oltului, iar râul funcționează ca regulator termal. Printre cele mai cunoscute game ale producătorului se află Prince Mircea (considerat un standard pentru soiul Merlot în România), Soare (Cabernet-ul din această gamă este și el un reper), Nedeea, Castel Bolovanu, Domeniile Vinarte, Castel Stârmina.

Vezi toate cramele din

Programul Deschidem Vinul Românesc




Descoperim vinurile românești în mod responsabil!




Continuă



Ne pare rău, conținutul site-ului este destinat doar persoanelor peste 18 ani.