Istoria întortocheată a acestui loc nu face decât să sublinieze că natura i-a atras aici pe oameni dintotdeauna și a reușit să-și impună roadele bogate indiferent de vremuri. Domeniul din nordul Dobrogei se află, de câțiva ani, într-un moment de stabilitate financiară și asta a dat ocazia vinurilor excelente de Sarica Niculițel să devină cunoscute și să se impună pe piață.
Despre Sarica Niculițel se spune că e cea mai veche podgorie a Dobrogei. După ce, în perioada comunistă, s-au făcut plantări masive, o companie româno-spaniolă a făcut vinuri aici. Marius Iliev a cumpărat domeniul de la Sarica Niculițel, județul Tulcea, în urmă cu numai cinci ani. Iliev e un român fugit în SUA înainte de 1989 și întors imediat după, pentru a deveni antreprenor în serie. El spune că a cumpărat pentru a salva firma de la faliment. Marian Andrieș este oenologul cramei, în timp ce Liviu Grigorică a fost consultant pentru o parte din vinuri.
Pe locul fostului IAS comunist, care exploata peste 1.000 de hectare de vie, a apărut, în 1991, domeniul preluat apoi de Via Viticola. Azi, Via Viticola - Sarica Niculiţel deţine o podgorie proprie de 400 hectare și cumpărără la fel de mulți struguri pe cât produce, de la producătorii locali. În 2019, holdingul care deține domeniul de la Sarica Niculițel, a cumpărat de la Vinarte Crama Villa Zorilor din Zorești (Dealu Mare) și a creat noua companie Domeniile Prince Matei. Cele 80 de hectare de la Zorești au o vie cu peste 30 de ani vechime și sunt cunoscute pentru un Merlot de excepție.
Altitudinea plantației de la marginea Deltei Dunării nu depășește 50 m și orientarea acesteia este ușor către nord. Sunt plantate aici Aligote, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling de Rin, Fetească Alba, Pinot Gris, Muscat Otonel, Fetească Regală, Fetească Neagră, Petit Verdot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot şi Syrah.Ca majoritatea domeniilor de tip nou, Via Viticola a devenit un jucător de referinţă al pieţei româneşti îmbinând tradiția cu tehnologia modernă. Fiecare gamă promite o experiență diferită: de la exuberantul Aligole, prietenos şi sărbătoresc, la seriosul 1958, trecând prin minimalismul sincer al cunoscutei Sarica, mergând mai departe la sofisticarea Cailor de la Letea (gamă disponibilă în magazinele Carrefour) sau eleganța complexă a lui Scentico și unicitatea Trilogiei in Alb.Vinurile Caii de la Letea Geneza sunt încredințate exclusiv rafturilor Carrefour și se regăsesc la nivel național. Două din cele trei vinuri, Caii de la Letea Geneza Chardonnay și Caii de la Letea Geneza Rose au fost premiate cu medalia de aur în anul 2020 în cadrul Concursului Internațional de Vinuri București (IWCB Vinarium).Vinurile sunt disponibile în magazinele Carrefour la nivel național sau pot fi comandate online din aplicația Bringo, din secțiunea Deschidem Vinul Românesc.