Podgoria Marcea - Casa de vinuri Ștefănești


Antreprenorii care au salvat de la dispariție DOC - Ștefănești au construit un domeniu viticol dinamic și lipsit de prejudecăți, care pare să se adreseze unei noi generații de iubitori de vin de calitate.


Povestea

Deși există însemnări despre vinul argeșean din perioada medievală, gloria regiunii a fost atinsă după 1959, când a fost înființată stațiunea horti-viticolă Ștefănești, care a devenit un mare producător de vinuri. După 1990, fărâmițarea suprafețelor a dus la micșorarea și chiar dispariția plantațiilor. În 2010, Cosmin Smădu, Silviu Procopiu și Eugen Procopiu au înființat Casa de Vinuri Ștefănești, cu o plantație nouă, iar din 2014 aceasta a obținut Denumirea de Origine Controlată Ștefănești – Argeș (DOC – Ștefănești). Din 2013, crama contează pe serviciile oenologului George Cojocaru, doctor și profesor la Universitatea de Științe Agricole din București.

Crama

Pe amplasamentul fostelor plantații de stat, Casa de Vinuri Ștefănești, alintată adesea simplu „Marcea”, după numele dealului pe care se află, a plantat, din 2011, 25 de hectare de viță-de-vie cu soiuri nobile. Investiția totală în vie și cramă a fost în jur de două milioane de euro, potrivit lui Cosmin Smădu, dintre care o bună parte au fost bani europeni. Inaugurată în 2016, Crama Marcea, reprezintă o inovație în domeniul vinificației din România. Este prima cramă complet independentă din punct de vedere energetic. Energia electrică este produsă de panouri fotovoltaice montate pe acoperiș, în timp ce energia termică este preluată din adâncul pamântului, printr-o pompă de căldură. 

Vinurile

Fiind situate la altitudine ridicată, viile de pe dealul Marcea sunt considerate ca făcând parte dintr-o unei zonă viticolă rece. Concentrația mare de argile din sol face ca acestea să se încadreze în categoria solurilor reci, grele, sărace, cu tendințe de stagnare a apei. Toate astea îngreunează cultura viei, însă conferă caracteristici unice de mineralitate și aciditate strugurilor. In alegerea soiurilor s-a folosit experiența dată de cercetarea viti-vinicolă de la Ștefănești, de-a lungul timpului. Zona a fost cunoscută pentru vinurile albe, favorizate de nivelul ridicat al acidității și de mineralitate. Feteasca Neagră, singurul soi de struguri roșii plantat, a produs totuși rezultate spectaculoase. Soiurile cultivate sunt internaționale - Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling de Rin și românești - Fetească Albă, Fetească Regală, Fetească Neagră, Tămâioasă Românească. Gamele de vinuri ale cramei sunt Marcea, L'attitude, Loungeitude, 413, Dulce Fanny și Truda Fanny.Vinurile sunt disponibile în magazinele Carrefour din regiunea Oltenia, în hipermarket-urile din Băneasa și Corbeanca, sau pot fi comandate online din aplicația Bringo, din secțiunea Deschidem Vinul Românesc.

Vezi toate cramele din

Programul Deschidem Vinul Românesc
Descoperim vinurile românești în mod responsabil!
ContinuăNe pare rău, conținutul site-ului este destinat doar persoanelor peste 18 ani.