Pietroasa Veche


Stațiunea viticolă Pietroasa, care aparține Universității de Științe Agricole, e în primul rând o instituție de cercetare și studiu, cu peste 100 de ani de istorie. Dar există pe piață și un brand de vinuri sub care se vând rezultatele cercetării, cultivării și vinificării de la Pietroasele, județul Buzău.


Povestea

Staţiunea Didactică de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Pomicultură Pietroasa – Istrița a fost înfiinţată în anul 1893, după un atac al filoxerei. Azi, aparține Univesității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București și se ocupă de viticultură și pomicultură, dar are și o cramă care procesează strugurii și vinde vinul. Înainte de 1900 au fost aduse aici, din toată lumea, peste 700 de soiuri cu viță-de-vie pentru struguri de masă și vin, care au stat la baza unor soiuri și clone noi. În 1932 a fost creată prima „şcoală de pivniceri” din ţară. 

Crama

Dacă în 2003 stațiunea avea 500 de hectare, în 2014, după retrocedări, a rămas cu 200. Dincolo de cunoștințe, tradiție și poveste, au mai rămas câteva elemente care sunt valorificate: „hruba” cu peste 100.000 de sticle depozitate de-a lungul timpului e piesa centrală a turului pe care îl pot face cei care vin la o degustare la Pietroasele. Stațiunea produce și vinde material săditor viticol (butaşi portaltoi, coarde altoi și vițe altoite) din clonele și soiurile obținute local, dar şi din alte soiuri. Concurența pe această piață este însă foarte mare, în special din partea producătorilor francezi și italieni.

Vinurile

Pietroasele și Șarânga, două sate de pe dealul Istrița, fac parte din podgoria Dealu Mare, dar există multe diferențe care le deosebesc de restul podgoriei. Soluri calde, calcaroase, precipitaţii reduse, foarte mult soare - toate sunt condiţii care duc la supramaturarea strugurilor. Rezultatul cel mai apreciat sunt vinurile dulci, unele aromate, ca Tămâioasa Românească, Grasa și Busuioaca. „Măria sa, Tămâioasa” are, de altfel, un loc special în inimile celor de la Pietroasele. În portofoliul stațiunii există, însă, și vinuri seci și demiseci: Cabernet Sauvignon, Merlot, Riesling Italian. Vinurile produse la Pietroasele se comercializează sub marca Pietroasa veche. Vinurile sunt disponibile în magazinele Carrefour din regiunea Muntenia, în hipermarket-urile din Băneasa și Corbeanca sau pot fi comandate online din aplicația Bringo, din secțiunea Deschidem Vinul Românesc.

Vezi toate cramele din

Programul regional