Domeniul Ciumbrud


La patru kilometri de Aiud, pe malul Mureșului, se află o cramă care se încăpățânează să se reinventeze constant. Construit într-o zonă unde se spune că viticultura exista și acum 800 de ani, Domeniul Ciumbrud are deja vinuri printre cele mai apreciate de la noi, dar cu siguranță vom auzi multe de aici, în următorii ani.


Povestea

În mitologia companiei, migdalul care se află între vii, și care a devenit simbolul domeniului, este dovada microclimatului blând, special, cu influențe mediteraneene, care face posibilă aici crearea de vinuri de calitate. Prin 2005, Florin Dănoaie, după ce a studiat atât administrarea afacerilor cât și tehnologia vinului, i s-a alăturat tatălui său (Florin Dănoaie senior) în munca de a crea un domeniu viticol la Ciumbrud. De atunci, domeniul a crescut de la 20 la 220 de hectare (atât în podgoria Ciumbrud cât și în podgoria Sebeș Apold) și propune o varietate foarte mare de vinuri, dintre care tot mai multe se remarcă în lumea vinului de calitate românesc. 

Crama

Compania fondată de Florin Dănoaie pare într-o evoluție continuă. Vechiul nume, „Domeniile Boieru”, a fost abandonat pentru cel actual, legat direct de locul din inima Transilvaniei unde se află crama. În 2017, jumătate din ea a fost preluată de Raul Ciurtin (lactate, imobiliare, conserve), printr-o majorare de capital. După retehnologizarea și replantările care au început în urmă cu 15 ani, noua investiție a adus un nou val de tehnologie: crama a fost modernizată din nou în 2019. Afacerea pare să aibă câte ceva de oferit pentru fiecare: de la vin la PET și bag-in-box, până la vinurile premium și pensiunea cu restaurant care dă spre plantația de lavandă.

Vinurile

Combinația de soluri acide cu clima specială de pe malul Mureșului (zile calde și nopți reci), împreună cu munca oamenilor, fac ca vinurile de Ciumbrud să fie de calitate. Plantațiile au în special soiuri de struguri albi, precum Sauvignon Blanc, Fetească Regală, Riesling, Muscat Ottonel, Traminer, Chardonnay, Pinot Gris, care produc vinuri cu o aciditate crescută și note subtile de fructe. Proprietarul și-a dorit să aibă și vinuri roșii, și a reușit - ajutat și de schimbările climatice. Astfel, aici cresc și vițe de Pinot Noir și chiar de Fetească Neagră, care dau vinuri echilibrate. De neratat rămân însă Rieslingul de Rin și Traminerul, care au dat, până acum, rezulate remarcabile. Vinurile sunt disponibile în magazinele Carrefour din regiunea Transilvania, în hipermarket-urile din București Băneasa și Corbeanca sau pot fi comandate online din aplicația Bringo, din secțiunea Deschidem Vinul Românesc.

Vezi toate cramele din

Programul Deschidem Vinul Românesc




Descoperim vinurile românești în mod responsabil!




Continuă



Ne pare rău, conținutul site-ului este destinat doar persoanelor peste 18 ani.