Domeniile Sâmburești


Povestea modernă a vinurilor Domeniile Sâmburești nu poate începe altfel decât aristocratic cu boierul Vintilă Brătianu, printre cei mai influenți oameni politici ai vremii. Acesta îl invită în 1906 pe moșia lui din Sâmburești pe August Joseph Ville, unul dintre cei mai faimoși oenologi francezi, pentru a reface podgoriile distruse din cauza filoxerei.


Povestea

În 2005, Jean Valvis, preia podgoria Sâmburești cu intenția declarată de a reînvia faima de odinioară a vinurilor de pe domeniu. În urma unui program de investiții începe reconversia întregii suprafețe viticole, se renovează și se retehnologizează combinatul de vinificație, i se adaugă o linie modernă de îmbuteliere și i se instalează sisteme de irigație de ultimă oră. Tot atunci este adus în echipă Pierre-Marie Guillaume, un viticultor francez de renume internațional, proprietarul unei pepiniere de familie cu o istorie de peste 100 de ani.

Crama

Crama a fost înființată în podgoria Sâmbureşti, fostă proprietate a familiei Brătianu. Podgoria Sâmbureşti este situată în partea sudică a ţarii, la 30 de km de podgoria Drăgăşani şi deţine o poziţie privilegiată datorită aşezării sale. Podgoria Sâmbureşti se întinde pe teritoriul a trei comune, situate în partea de nord a judeţului Olt: Dobroteasa, Sâmbureşti si Vitomireşti.  În 2008 a început replantarea a 500 de hectare de viță de vie, iar crama a intrat în renovare după o investiție în echipamente de vinificație, condiționare, depozitare și îmbuteliere. Legenda Sâmbureștiului renaște. În prezent, viile cramei se întind pe o suprafață de 304 de hectare, pe care sunt cultivate soiuri internaționale de struguri (Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay, Sauvignon Blanc) dar și soiuri locale de struguri (Fetească Neagră). Vinificatorul cramei este Manuel Nica. 

Vinurile

Podgoria de la Sâmburești produce de peste patru veacuri vinuri valoroase, prima atestare datând încă din 1621, vinuri care ne amintesc de ceea ce regiunea Oltului poate obține printr-o vinificare inteligentă. Deşi cantitatea de precipitaţii căzută în perioada de vegetaţie este mică, datorită apropierii podgoriei de valea Oltului şi curenţilor existenţi în zonă, umiditatea se menţine la valori mai mult decât favorabile. Calitatea vinului aici depinde în principal de caracteristicile solului, iar Sâmbureşti a fost binecuvântat cu soluri excelente. Terroir-ul a fost înzestrat cu calități excepționale, care îl fac ideal pentru vinificație.Astăzi la Domeniile Sâmburești, via a reînviat și își urmează tradițiile vechi de mii de ani, oferind calitate și originalitate vinurilor obținute atât din soiuri internaționale valoroase, precum Merlot și Cabernet Sauvignon, dar și din soiuri tradiționale precum Feteasca Neagră, cu potențial de afirmare inclusiv pe piața internațională. Calitatea producției rezultă din îmbinarea tehnologiilor state-of-the-art cu metodele tradiționale de vinificație.Vinurile au fost premiate, de-a lungul anilor, în cadrul a numeroase competiții naționale și internaționale, bucurându-se de o apreciere atât la nivel național, cât și peste hotare.Vinurile sunt disponibile în magazinele Carrefour la nivel național, WineSquare online, pe carrefour.ro sau în Bringo, prin secțiunea Deschidem Vinul Românesc.

Vezi toate cramele din

Programul Deschidem Vinul Românesc
Descoperim vinurile românești în mod responsabil!
ContinuăNe pare rău, conținutul site-ului este destinat doar persoanelor peste 18 ani.