La marginea României, în nord-est, în mijlocul ținuturilor scăldate în soare și struguri ale Podgoriei Huși, se găsește Centrul Viticol Averești. Vița de vie a început să fie cultivată aici, în inima zonei culturii Cucuteni, în urmă cu mii de ani și ca ofrandă adusă plantațiilor și celor ce au muncit aici de-a lungul vremii, în fiecare an, o sticlă din primul vin obținut este îngropată în locul cel mai răcoros al pivniței.
Din soiurile aromate ale podgoriei se nasc an de an gusturi unice. Însemnări despre vinurile locale se găsesc în manuscrisele cronicarilor, iar în 1874 boierul Stefan Negruzzi împreună cu talentul oenologului francez René Faure au intuit că terroir-ul zonei este unul aparte și au început să integreze concepte și practici de viticultură modernă. Ghidați de tradiția locului, transmisă din tată-n fiu, în prezent sunt plantate până la 650 de hectare cu soiuri distincte, în parcele separate, tehnică ce permite obținerea unor vinuri pure.
Începând din 2010, la Averești a început revigorarea viticulturii la standarde de excepție. Cu o investiție de peste 20 de milioane de euro în plantații și cramă, Domeniile Averești dețin 650 ha de viță nobilă și una dintre cele mai mari plantații de Busuioaca de Bohotin din România (105 ha). Pentru a se ridica la cele mai înalte standarde, o nouă cramă a fost dotată cu tehnologie de ultimă generație și împărțită în patru zone principale: fermentare, cu o capacitate de 1 milion de litri, stocare, cu o capacitate de 5 milioane de litri, îmbuteliere, cu o capacitate de 1.200 sticle/ ora și zona de maturare a vinurilor în sticle și în barrique-uri.
Altitudinea ridicată, solul mai acid de pădure, climatul răcoros și expunerea sudică cu circa 4.000 de ore de soare anual dau naștere unui microclimat ideal viilor de la Averești. Ele păstrează aciditatea și favorizează complexitatea aromelor în struguri cu o calitate aproape imposibil de obținut în alte zone ale țării. Două soiuri autentice românești, care definesc Podgoria Huși sunt vinul de Zghihară, alb-sec cu aciditate ridicată și Busuioaca rose, inconfundabilă, de Averești. Pe lângă cele două, întâlnim aici soiuri valoroase vechi, precum Feteasca Regală, Feteasca Albă, alături de soiuri internaționale, precum Aligote, Sauvignon Blanc, Traminer, Cabernet Sauvignon. Vinurile de la Domeniile Averești impresionează prin unicitate, fiind ușor de înțeles, dar greu de uitat. Vinurile sunt disponibile în magazinele Carrefour la nivel național, WineSquare online, pe carrefour.ro sau în Bringo, prin secțiunea Deschidem Vinul Românesc.