Dealul Dorului


În împrejurimile orășelului Buziaș din județul Timiș sunt viile unui domeniu viticol construit de la zero de un om mânat de ambiție și pasiune. Tocmai pentru că începuturile pentru o astfel de afacere sunt grele, abia de-acum vom auzi - tot mai des - de Dealul Dorului.


Povestea

Doru Husarciuc a ajuns pe Dealul Silagiu de lângă Buziaș (între Timișoara și Lugoj, la sud de Recaș), acum mai bine de 15 ani, adus de un prieten. Lucra într-o companie de transporturi, dar visa la propria lui vie și, la început, a cumpărat 1,6 hectare. Și, pentru că nu a găsit nimic în afară de pământ, a început să facă drumuri, a adus o rulotă și a început să planteze vie. După trei ani a obținut primul vin și i-a fost și mai clar că hobby-ul i se va transforma în afacere. A continuat să cumpere teren, să replanteze, cu bani proprii sau europeni, a ajuns la 16 hectare pe rod, apoi la 20, iar în curând vor intra în producție încă 26 de hectare de viță-de-vie.

Crama

Proprietarul de la Dealul Dorului a făcut primul proiect cu bani europeni în 2009 apoi, în 2013, pe al doilea. Fondurile de reconversie au însemnat  o susținere de 75% din cheltuieli din partea Uniunii Europene. Astfel s-a născut o cramă de dimensiuni generoase, chiar în podgorie, săpată în inima dealului, pentru a putea depozita vinurile la temperaturi optime pentru maturare sau învechire. Tehnologiile moderne de vinificație sunt combinate cu procesele tradiționale, asigurând astfel calitatea vinurilor. Crama are și o sală pentru degustări, cu o capacitate de 70 de locuri. 

Vinurile

Viile sunt plantate pe terenuri de origine vulcanică, pe câmpii deschise, propice mai ales strugurilor roșii. Pentru vinuri se folosesc doar struguri din podgoria proprie, recoltați manual și prelucrați la temperaturi controlate. Viile aflate deja pe rod sunt din soiurile Merlot, Cabernet Sauvignon, Burgund Mare, Riesling Italian și Muscat Ottonel, iar când li se vor alătura viile replantate recent, crama va avea și Fetească Neagră și Sauvignon Blanc. Începând din 2013, vinurile Dealul Dorului au început să fie medaliate - vreo 20 de medalii de aur, de la concursuri românești sau internaționale, s-au strâns de atunci în colecția cramei. Gamele comerciale ale cramei sunt Acvila, Zodiac (disponibile la Carrefour) și Maestoso (premium). Vinurile sunt disponibile în magazinele Carrefour din regiunea Banat, în hipermarket-urile din Băneasa și Corbeanca sau pot fi comandate online din aplicația Bringo, din secțiunea Deschidem Vinul Românesc.

Vezi toate cramele din

Programul Deschidem Vinul Românesc