Cel mai mare comerciant internațional cu vinuri din Germania a investit în anii ’90 în România, pentru a-și diversifica portofoliul de importuri în Germania. 25 de ani mai târziu, crama reînviată și retehnologizată cu bani germani este unul dintre cei mai importanți jucători pe piața românească a vinurilor de calitate.
Reprezentanții companiei germane Reh Kendermann - GmbH, din Bingen am Rhein au ajuns la începutul anilor ’90 în Oltenia, pe Valea Drâncei, unde au găsit rămășițele unei crame construite în anii comunismului și mult potențial. Compania e cel mai mare importator și exportator de vinuri din Germania, iar în august 1994 a înființat în România Carl Reh Trading, care urma să selecteze vinuri românești pentru piața internațională. În iunie 1997 au luat decizia să investească la Oprișor, pentru a produce vinuri proprii din strugurii din podgoriile Mehedințiului. După anii în care vinul produs la Oprișor a fost dirijat exclusiv spre consumatorii internaționali, compania s-a deschis spre piața românească. În 2001, Carl Reh Winery a lansat pe piața autohtonă brandurile Val Duna și La Cetate. Liviu Grigorică și Veronica Gheorghiu sunt oenologii care semnează vinurile Oprișor.
Investiția germană de la Oprișor constă într-o cramă modernă și o plantație nouă de viță de vie, de aproximativ 252 de hectare, în Mehedinți, una dintre cele mai propice regiuni pentru producerea vinurilor de mare calitate din România. Cu o capacitate de fermentare de 1,5 milioane de litri anual, capacitate de stocare în cisterne de un milion de litri și 600 butoaie din stejar (barrique) destinate maturării vinurilor premium, Crama Oprișor îmbuteliază în sticle și bag-in-box. La cramă se pot organiza vizite și degustări.
Colinele care formează „amfiteatrul” Golului Drâncei, aproape de Cotul Dunării, au fost replantate cu viță-de-vie, acoperind 250 de hectare, de Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Riesling de Rin, Tămâioasă Românească, Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Fetească Neagră, Shiraz, Dornfelder, Zinfandel. Cei de la Oprișor și-au dorit să creeze vinuri care să vorbească despre locul de unde provin. Așa a luat naștere gama „Oltenia profundă”, care reunește vinuri cu denumiri ale unor obiceiuri și tradiții din Oltenia, precum Măiastru, Caloian, Drăgaică Roșie, Rusalcă Albă. Pe de altă parte, edițiile limitate „Artă și vin” se adresează, prin vinuri și prin etichete, pasionaților de artă și de vinuri de autor: „Nenumita”, „Ispita”, „Erotikon”, „Sherpium” sau „Cutia Paleologu”. O gamă reprezentativă este și „Cupola Sanctis”, care cinstește numele unor sfinți din calendarul ortodox.