O familie de italieni au descoperit la Lechința multe asemănări cu zona viticolă de unde provin și au hotărât să investească în vechea cramă a unui IAS, unde să facă vinuri bio. Le-a ieșit una dintre cele mai originale și mai spectaculoase afaceri din domeniul viticol din România.
Italienii Ettore și Cristiano Guarato au început să facă afaceri în România în anii ‘90, în partea de vest a țării. Au descoperit Lechința, unde există o tradiție a viticulturii de peste 600 de ani și unde a fost construită, în 1962, o cramă care producea vinuri cu DOC. Frații Guarato, care vin dintr-o famile cu tradiție în viticutură, din zona italiană Alto Adige, au cumpărat în 2015 vechea cramă comunistă, care fusese abandonată. De atunci, au început să facă agricultură ecologică. Vinurile pe care le produc păstrează o parte dintre vechile metode ale sașilor din regiune, la rândul lor influențați în perioada în care au migrat către Transilvania de tradițiile viticole și de vinficare din Alsacia și Renania.
Crama Lechburg este amplasată pe plaiul viticol din Sâniacob, la intersecția geografică dintre Bistrița, Cluj-Napoca și Târgu-Mureș. Pe versanții abrupți ai dealurilor, viiile alternează cu pădurile. Cele 70 de hectare de vie sunt certificate bio, iar în cramă se maturează exclusiv vin DOC, bio, din care 20% vin roșu și 80% vin alb. Clădirea cramei e o structură subterană, pe patru niveluri, așezată în coasta unui deal acoperit de brazi, pini si castani. Astfel, e menținută în cramă temperatura constantă cu o minimă intervenție și e folosit sistemul de procesare gravitațional. Fiecare etaj este echipat cu rezervoare pentru procesele de producție: deburbare musturi, fermentare și maturarea vinului. Bazinele de beton recuperate și modernizate împreună cu retehnologizarea liniilor de producție sunt dovezi ale îmbinării dintre vechi și nou.
Valea Lechinței e orientată spre Sud, iar viile, cu vârste de 7-9 ani, sunt protejate în adevărate amfiteatre naturale, beneficiind de zile călduroase și nopți răcoroase în perioada coacerii.Proprietarii spun că au ales metoda de cultivare biologică a viţei-de-vie cu intenţia de a conserva patrimoniul natural. Pământul lutoargilos, cu depuneri minerale, găzduiește soiri de struguri locale și interaționale: Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Gewurztraminer, Riesling de Rin, Chardonnay, Pinot Noir, Muscat Ottonel, Fetească Regală, Fetească Neagră.Vinurile sunt disponibile în magazinele Carrefour din regiunea Transilvania, în hipermarket-urile din Băneasa și Corbeanca, sau pot fi comandate online din aplicația Bringo, din secțiunea Deschidem Vinul Românesc.