Crama Hamangia


Cu o tradiție serioasă în familie, cu podgoria amplasată într-o zonă cu condiții de invidiat, cu experiență solidă în agricultură, oamenii de la Crama Hamangia au toate atuurile pentru a crea un domeniu viti-vinicol de cea mai înaltă competență.


Povestea

Ion Bălan are pasiunea viței-de-vie de la bunicul său, Necula Bălan, care a adus-o cu sine din podgoria Nicorești și pe care a „altoit-o” în Dobrogea, unde s-a mutat în perioada interbelică. Bunicul a continuat să facă vin, în cantități mici, chiar și după colectivizare. Fiii săi au continuat tradiția după 1990 iar nepotul său, proprietarul Nalba SRL, este un agricultor cunoscut în localitatea Baia, pentru culturile de cereale și de plante tehnice, dar și pentru ducerea mai departe a viticulturii. Șeful de cramă este Alexandru Petrescu, iar tânărul inginer Andrei Sarica se pregătește, alături experimentatul Nicolae Itu, să devină oenologul cramei.

Crama

Crama Hamangia face parte din arealul viticol Istria-Babadag și aparține societății Nalba SRL. Plantația de 45 de hectare de vie e amplasată pe locul unde, cu mult timp în urmă, au mai existat plantații de vie, pentru că solul si microclimatul existente sunt favorabile viticulturii. Actuala plantație a fost inființată cu ajutorul fondurilor europene, în două etape, în 2010 și în 2014. În 2016, 500.000 de euro au fost investiți în cramă, în imediata vecinatate a viei, încercându-se împletirea tradiției familiei cu noile tehnologii. Urmează investiții într-o linie de îmbuteliere, baricuri de stejar, iar pasul următor este ca toate vinurile produse aici să îndeplinească standardul de calitate DOC.

Vinurile

Viile de pe teritoriul comunei Baia sunt plantate la granița dintre podișul Babadag și cel al Casimcei, cu falii adânci între cele două. Cea mai mare parte a solurilor sunt de loess. Plantația este influențată de brizele de mare și de uscat, care o răcoresc pe timpul zilei și o încălzesc noaptea. Podgoria e compusă din soiuri albe și roșii: Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Pinot Gris, Riesling, Fetească Regală și Cabernet Sauvignon și Merlot. Deși o mare parte din vinurile cramei este vândută la bag-in-box, proprietarii își doresc o tranziție către îmbutelierea la sticlă a unui procent cât mai mare din producție.Vinurile sunt disponibile în magazinele Carrefour din regiunea Dobrogea, în hipermarket-urile din Băneasa și Corbeanca sau pot fi comandate online din aplicația Bringo, din secțiunea Deschidem Vinul Românesc.

Vezi toate cramele din

Programul Deschidem Vinul Românesc
Descoperim vinurile românești în mod responsabil!
ContinuăNe pare rău, conținutul site-ului este destinat doar persoanelor peste 18 ani.