Crama Basilescu e unul dintre puținele exemple de crame ale căror foști proprietari (și urmași ai acestora) și-au recuperat viile și clădirile, în procesul de retrocedare de după 1990. Viziunea de acum mai bine de 100 de ani a fondatorului - de a face vinuri de cea mai bună calitate - este continuată azi de un apropiat al familiei.
Nicolae Basilescu, născut la Urlaţi în 1860, decan al Facultății de Drept din București, o adevărată personalitate a timpului său, a avut un domeniu viticol la Dealu Mare și a transformat fabrica de bere din Bucureștii Noi în Fabrica de Șampanie Naturală, în colaborare cu Maison de Champaigne St. Marceaux & Co. din Franța.În 2003, moștenitoarea familiei Basilescu a reușit, împreună cu avocatul Ilie Buican, să recupereze via și conacul. Buican este astăzi proprietarul domeniului, iar oenolog este Mihaela Cernat.
În 2008, după investiții de două milioane de euro, inclusiv bani europeni, a fost inaugurată o nouă cramă și au fost lansate noile vinuri. Basilescu are în jur de 100 de hectare de viță-de-vie în proprietate, dintre care 60 la Urlați, în podgoria Dealu Mare, și 40 în podgoria Pietroasa. La Urlați vițele au o vechime de peste 45 de ani. Crama organizează degustări pentru grupuri și are parteneriate cu mai multe pensiuni din zonă.
Viile din Urlați sunt plantate pe terase orientate spre sud și sud-vest, la o altitudine de 250-300 m. Solul e complex și se manifestă într-un vin cu eleganță și mineralitate.Viile din Pietroasele se află într-o zonă cu un climat ideal pentru soiurile aromatice.Soiurile plantate sunt: Fetească Neagră, Fetească Albă, Burgund, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling Italian, Busuioacă și Tămâioasă.Culesul și sortarea se fac manual, iar tehnologia modernă intervine în procesul de presare și în vinificația la temperatură controlată. Gamele cramei se numesc „Golem”, „Îngeri din Micul Paris”, „Eclipse” și „Autentique”, la care se adaugă un vin-desert din Busuioacă de Bohotin.