Budureasca


Una dintre cele mai noi și mai mari crame de la Dealu Mare, cu un nume deja cunoscut iubitorilor de vin și cu un potențial imens de creștere calitativă și a vânzărilor, atât pe piața din România cât și la export.


Povestea

Budureasca își bazează imaginea de brand pe tradiția milenară a viticulturii în zona de lângă Mizil, unde are viile și crama. De altfel, logo-ul de pe etichete înfățișează un cap de dac. Domeniul de la Gura Vadului a fost înființat de omul de afaceri Sebastian Ghiță și cedat apoi unchiului său, Domente Vasile. Printre persoanele-cheie ale companiei se află directorul general Dumitru Vârgă și, mai ales, oenologul Stephen Donnely, un „flying winemaker”, absolvent al Universității Davis din California, care și-a început cariera în Napa Valley, a lucrat în Africa de Sud, India, China, Ungaria și chiar Anglia, și care are o experiență de 20 de ani în Dealu Mare.

Crama

Crama Budureasca a fost inaugurată în 2013 și are o suprafață de 2.500 mp, fiind una din cele mai noi și mai mari din regiunea Dealu Mare. Construcția este îngropată pe trei dintre laturi, pentru a putea beneficia de un control termic sporit. La cramă există mai multe spații de degustare, de până la 60 de persoane. Secția de producție-fermentare are o capacitate de un milion de litri, iar în secția de maturare pot fi adăpostiți 1,6 milioane de litri de vin. Investiția în cramă și vie a s-a urcat la 12 milioane de euro - jumătate în cramă, jumătate în vii, iar finanțările europene au acoperit șase milioane de euro. 

Vinurile

Domeniul are 280 de hectare de viță-de-vie, pe dealuri, la altitudini între 175 și 400 de metri. 250 de hectare sunt vii replantate iar restul sunt vechi. Condițiile favorizează producția de struguri negri, dar strugurii albi se bucură, de asemenea, de condiții propice, rezultând vinuri albe aromate și fructate. Soiurile plantate aici sunt Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră. Merlot, Pinot Noir, Shiraz, Sauvignon Blanc, Fetească Regală, Chardonnay, Fetească Albă, Pinot Gris, Riesling, Muscat. Gamele de vinuri sunt Budureasca Clasic, Bristena, Budureasca Premium, Noble, Budureasca Organic, Origini, Prima Stilla (spumante) și Vine in Flames (o gamă pentru export).

Vezi toate cramele din

Programul Deschidem Vinul Românesc
Descoperim vinurile românești în mod responsabil!
ContinuăNe pare rău, conținutul site-ului este destinat doar persoanelor peste 18 ani.